Poți salva din timpul tău, dar și al psihologului, cunoscând aceste concepte de bază. E de neconceput ca în zilele noastre să nu știm ce este un gând, ce este o emoție, ce este o traumă și cum ea se creează, ce simt eu în interiorul meu și ce este acela un comportant, un scop, o acțiune.
Da, știu. Aceste concepte trebuiau încorporate în viețile noastre încă de când eram mici. Dar de unde atâta ‘bogăție’ pentru cei care astăzi au minim 25, 30 ani. Avem puțin timp de când această lume a vindecării la nivel psihologic a apărut la noi în țară, iar astăzi, nu mai avem nicio scuză… dar absolut nicio scuză.
Stă în responsabilitatea noastră să ne dorim în permanență să creștem, să învățam, să evoluăm, sa ne dezvoltăm, să ne descoperim, să ne vindecam traumele s.a. și să lăsăm în urma noastră generații mai sănătoase.
Dacă citești aceste rânduri, asta înseamnă ca deja ești pe drumul cel bun și poți să te feliciți.
Am să-ti prezint, în rândurile care urmează câteva elemente de bază pe care e neapărat nevoie să le cunoști înainte de a te programa la o ședința de psihoterapie. Pe lângă faptul că te vor ajuta, la nivel teoretic, să înțelegi mult mai bine ce se întâmplă în interiorul tău, te vor ajuta și să te observi mai bine, să conștientizezi ce se întâmplă în interiorul tău, să faci anumite conexiuni. Iar atunci când ai ședința cu psihologul, terapeutul, coach-ul sau ce o mai fi el, deja tu poți să-ti spui problema exactă cu care te confrunți și lui ii va fi mai ușor sa te ajute in rezolvarea/ vindecarea ei.
Este o mare diferență între “Am conștientizat că am problema X, că am simțit asta, asta și asta, ca am gândurile acestea, acestea și acestea, că înțeleg că poate are legătură cu ceva ce s-a întâmplat în trecut, că observ că evit, fug de problemă pentru că doare, dar habar nu am ce sa fac mai departe. Am nevoie de ghidare” și între “Nu știu ce se întâmpla. Sunt tristă. Nu pot sa fac nimic. Nu știu. Nu înțeleg. Vă rog rezolvați-mi problema”. In cea de-a doua situație, și lui Nostradamus i-ar fi greu sa înțeleagă problema cu care vă confruntați. Dapoi să vă ajute să o mai și rezolvați. 😄 Decât să pierdeți 10 ședințe doar pentru a vă identifica probleme, asta puteți să o faceți voi singuri singurei.
Acesta este și unul dintre scopurile acestui site. Să vă ajute să vă identificați mult mai ușor problemele cu care vă confruntați și să vă înțelegeți.
De asta suntem aici, ca sa învățam, să cunoaștem, să ne educăm. Că dacă le știam pe toate (așa cum bine credem noi câteodată) nu ar mai fie nevoie de specialiști, profesori, mentori, medici s.a.
Ce trebuie să știi înainte de a te programa la o ședință de psihoterapie?
- Fac o listă de probleme.E important să știi care sunt lucrurile cu care tu te confrunți în viața de zi cu zi și să faci o listă cu lucrurile la care tu îți dorești să muncești. Spre exemplu: nu am o relație bună cu soțul; Nu am un partener și îmi doresc să fac o relație; Am conflicte cu X,Y, Z și nu mai știu cum să le gestionez; Vreau să-mi găsesc locul în lume; Nu-mi găsesc locul; Nu pot să dorm; Vreau să am o relație bună cu mineȘ Nu mă simt deloc bine în pielea mea; Vreau să mă dezvolt, dar nu știu cum; Vreau să nu mai simt atâta ură, furie, supărare; Vreau să reduc stările de îngrijorare, stresul s.a.
E important să știți ce vă doriți. E important să știți unde vă aflați și încotro vreți să mergeți. Chiar dacă e dificil și la acest capitol, măcar minimul să-l cunoașteți. Măcar minimul. Căci de multe lucruri clar că nu sunt conștienți. În acest sens o să primiți ghidare. Dar minimul e important să-l cunoașteți.
2. Îmi cunosc gândurile. Gândurile.. ele sunt în mintea noastră. Noi zilnic avem în jur de 60.000 de gânduri. 98 % dintre ele sunt gânduri recurente.. gânduri pe care le-am avut și ieri, și alaltăieri, și acum câteva săptămâni sau ani. Ele ne spun întotdeauna ceva. Ele ne transmit întotdeauna ceva. Ele ne pot arăta un conflict interior, un lucru cu care nu suntem împăcați, care încă nu ne dă pace, sau pur și simplu ne pot arăta că ne criticăm, judecăm, pedepsim, ne induc o stare de frică s.a. E important să conștientizăm care sunt gândurile care se regăsesc cel mai adesea în mintea noastră. Adesea întâlnesc în consultații persoane care nici măcar nu știu ce gânduri le trec prin minte sau ce gânduri au avut atunci când s-au confruntat cu situația X. Asta se explică mult prin faptul ca fug de ele. Dar nu intrăm aici în astfel de detalii.
Dacă te numeri și tu printre aceste persoane, te voi învăța cum să le conștientizezi. Pe site, la secțiunea Resurse GRATUITE, vei avea un exercițiu care te va ajuta în acest sens. El se numește Exercițiu Conștientizare Gânduri. Dacă nu reușești, lasă-mi un mesaj pe office@andreealeder.ro sau WhatsApp la 0040 740 386688 și te voi ajuta. Aș fi recunoscătoare chiar și dacă o să-mi trimiți exercițiul făcut prin una dintre cele două metode. În acest fel te voi putea ajuta și mai mult.
Mai multe articole despre minte, găsești publicate aici https://andreealeder.ro/category/minte/ . Vor mai urma și altele.
3. Îmi cunosc emoțiile/ sentimentele. Aici, din nou, e important să vă dați seama ce simțiți. Pentru a vă ușura și mai mult munca, de început, puteți să vă raportați la cele patru emoții de bază (aici mult facem referire la cele negative. Cu cele pozitive, har Domnului ne este mult mai ușor): tristețe, frică, furie, dezgust. Dacă în prima fază reușiți să identificați măcar aceste emoții, asta e minunat. E important ca adesea să vă întrebați: ‘Ce simt?’. Ce gânduri am? (vezi punctul 2). De ce mă simt așa? Ce înseamnă această emoție pentru mine? Spre exemplu. M-am certat cu cineva. Ca urmare a acestui lucru, am simțit furie. Ce simt? FURIE? Ce gânduri: e nesimțit/ă; nu îi pasă de mine; ea a greșit; niciodată nu vom mai avea o relație bună; s.a Mergeți și mai profund. Cum m-am simțit eu: nu suficient de bună; că am dezamăgit; că eu nu sunt în stare de nimic; că trebuie să fac pe plac și dacă nu fac asta sunt rea. Mergeți și mai profund (o situație prezentă tot timpul e conectată cu o situație din trecut) și întrebați-vă: Când în copilăria mea am mai simțit asta? Ce îmi arată mie această emoție, această situație? Și poate vine răspunsul: atunci când am fost certată de tata eu m-am mai simțit așa. Încă de atunci nu m-am simțit suficient de bună pentru că el a urlat la mine, iar pentru mine asta a însemnat că sunt rea.
Este important să aveți în permanență aceste întrebări. Să începeți să conștientizați anumite lucruri, să faceți anumite legături. Apoi mergeți cu ele la o persoană care vă poate ajuta să le vindecați. Nu trăiți în iluzia că o să puteți face asta singuri. Veci! Nu pierdeți timpul cu acest gen de gândire.
4. Îmi observ comportamentele / acțiunile pe care eu le fac Gândurile, emoțiile, senzațiile fiziologice nu le putem controla. Din nou, renunțați să mai credeți că puteți controla gândurile sau emoțiile. Prin așa zisul control al lor, puteți doar să le evitați, să vă deconectați și mai mult de voi, iar ele vor reveni și mai puternic – nicidecum nu vor dispărea. Ceea ce putem controla sunt comportamentele noastre, acțiunile pe care le facem, mobilitatea corpului. Comportament se numește orice lucru pe care îl facem. Chiar dacă stau și mă uit pe tavan 30 de minute, tot este ceva ce fac – este o acțiune, un comportament.
Bun.. Și aici, observați ce comportament faceți după ce vă confruntați cu o anumită situație, cu anumite gânduri negative, cu anumite stări sau chiar și atunci când vă plictisiți. Vreți să fugiți de ele, adică mergeți direct pe telefon, pe Netflix sau în mâncare? Sau stați și analizați o situație la nesfărșit? Sau poate vă certați cu cineva care nu are nicio vină? Sau consumați alcool? Observați, care este comportamentul pe care îl faceți.
5. Traume – nu există om fără să aibă traume. E o diferență între a zice că nu există și alta în care mă duc într-o negare continuă și visez la steluțe roz. Traumele se creează în copilăriei care urmare a combinației între temperamentul meu de copil și a interacțiunii dintre persoanele care m-au îngrijit, aici în majoritatea cazurilor fiind vorba despre părinți. În acest articol nu voi intra foarte mult în detalii, însă ceea ce vreau să conștientizez și să subliniez este că dacă vă considerați fără de traume, să nu vă credeți 100% căci cel mai probabil trăiți în negare. Dacă viața voastră nu arată așa cum vă doriți, dacă relațiile nu funcționează, dacă nu știți cine sunteți și încotro merge viața voastră, dacă simțiți că nu sunteți suficient de bun/ă, iubit/ă, acceptată, independentă, dacă vă considerați insuficientă, inferioară s.a. atunci automat puteți să vă gândiți că toate acestea au apărut ca urmare a unor traume în copilărie.
Țineți cont de toate cele mai sus menționate. În acest fel o sa reușiți să vă cunoașteți mai bine, să vă înțelegeți, iar atunci când mergeți să fiți ajutat toate aceste lucruri o să ușureze atât munca voastră cât și a psihologului și nu va trebui să pierdeți 5 ședinte doar pentru a învața ce sunt gândurile, 5 să conștientizați gândurile și alte 5 să vă dați seama ce simțiți. În curând, în secțiunea Resurse GRATUITE de pe site vor mai apărea și alte materiale care să vină în ajutorul vostru. Va trebui doar să urmăriți site-ul.
Să fie de folos! Pentru orice alte clarificări, detalii, informații nu ezitați să-mi scrieți pe office@andreealeder.ro sau pe WhatsApp sau Telegram pe 0040 740 386688.
Cu drag,
Andreea Leder