Dacă o să mă descurc.. dacă o să fac fata.. dacă ei o sa ma respingă.. dacă el/ ea o sa ma părăsească… dacă se va întâmpla ceva rău.. dacă am sa mor.. dacă o sa înnebunesc.. dacă o sa îmbătrânesc… si de aici.. începe un întreg scenariu in capul nostru.
Anxietatea, care reprezintă o frică exagerată față de realitate, ne acaparează întreaga viața. Pune stăpânire pe minte noastră, pe corpul nostru, pe comportamentele pe care le facem și care nu fac nimic altceva decât să întărească și mai mult această anxietate.
Este important să învățăm ce să facem, cum să prevenim anxietatea, cum să gestionăm partea de gânduri, de emoții astfel încât să nu mai permitem anxietății să ne conducă viața.
Conștientizarea anxietății
Înainte ca anxietatea să apară la cote maxime, ea dădea semnale încă cu mult temă înainte să-și facă apariția. Cu cât noi suntem mai deconectați de noi, cu cât noi nu reușim să identificăm care sunt gândurile noastre, ce simțim, care sunt traumele noastre, scopurile noastre s.a, cu atât e mai dificil să observăm aceste semne ale anxietății.
Cum să-ți conștientizezi anxietatea înainte ca un atac de panică major să-și facă apariția?
Dacă noi zi de zi face același lucru și nu ne-am expus de mult timp unor situații noi, sau dacă nu există dorință de evoluție, de schimbare… eu mi-aș pune un semn mare de întrebare în acest sens.
Încearcă să-ți răspunzi la câteva întrebări:
Sunt anumite activități pe care nu le fac deoarece îmi spun că nu sunt pentru mine, că nu o să le pot face, că îmi este lene, că ce o să zică lumea s.a.?
N.r. anxietatea, adică frica, se poate ascunde și sub sintagme de genu ‘nu e pentru mine’; ‘n-am chef’; ‘nu pot’; îmi este lene’; ‘sunt obosit/ă’ s.a
Simt frică în anumite situații în care majoritatea oamenilor nu le-ar simți?
Trăiesc în permanență cu sentimentul că ceva rău se poate întâmpla? Mie sau celor dragi mie?
Trăiesc cu frica că partenerul meu mă poate lăsa, înșela, abandona, că nu mă iubește suficient s.a?
Am palpitații, respirație accelerată sau îngreunată, nod în stomac/gât, dureri în piept, cap înfundat și altele și care nu au drept motiv o condiție medicală?
Îmi este frică de NOU?
Îmi este frică să fac schimbări?
Îmi supraprotejez copiii, sau pe cei apropriați mie, de frică ca nu cumva să li să se întâmple ceva rău?
Simțea adesea senzații de frică indiferent de circumstanțe?
Îmi este frică că am să mor?
Îmi este frică de a vorbi în public?
Îmi este frică că ceilalți or să mă judece, critice, certe?
Dacă la cel puțin una dintre întrebări au răspuns cu DA, îți recomand să soliciți ajutor de specialitate în acest sens. Nu aștepta până situația ta mentală se va agrava.
Mintea și scenariile negative
În situații anxioase, mintea noastră creează cele mai negative scenarii.
Scenarii pe care le rulăm la nesfarsit. Scenarii îndelungate care ne fac să ne pierdem în ele zeci de minute, ore sau chiar zile. Scenarii care te blochează, care te țin pe loc, care te consuma, care te epuizează, care îți răpesc momentul prezent, aici si acum.
Toate aceste lucruri nu pot fi controlate. Momentul in care ne învinovățim pentru ca reacționam, procedem in acest fel nu își are locul aici. Lupta cu gândurile, cu scenariile, cu frica.. nici ea nu ar trebui sa-si facă prezenta.
Și de parca lucrurile nu sunt suficient de neplăcute pana in acest moment, mai apar si Senzațiile in corp care ne alarmează si mai tare.. care accentuează si mai tare starea de frica… care conduc ușor la un atac de panica si care ne poate conduce fie in cabinetul cardiologiei (crezând ca suferi un atac de cord), fie in cabinetul psihiatrului pentru pastile (din păcate.. tare din păcate).
E important sa înțelegem ce si de ce se întâmpla asta. Și ce trebuie sa facem in aceste situații.
Luna August, 2023, este dedicată acestui subiect. O sa-l rotim pe toate părțile pentru a înțelege ce se întâmpla de fapt in interiorul nostru.
Urmărește în continuare acest site și pagina de Instagram Andreea Leder