Educă-ți mintea astfel încât să facă ce vrei tu!

Mintea noastră poate fi educată astfel încăt să o putem utiliza în folosul nostru și să ne conducă în a ne trăi viața pe care noi o dorim! Știai asta? Dacă până acum nu i-am impus limite, am ‘răsfățat-o’ și am lăsat-o să facă ce vrea ea, de azi înainte putem prelua frâiele și o putem educa astfel încât să ne facă viața mai ușoară.

Mintea conduce, mintea analizează, mintea pune stăpânire pe noi, pe comportamentele noastre, creeză frici, creează scenarii negative, creează conflicte cu ceilalți și multe altele. E haos la noi în cap de cele mai multe ori! Gândurile conduc, și, neștiind ce să facem cu ele, ne conduc în direcția greșită de fiecare dată. Dar noi putem mai mult. Noi putem să ne educăm mintea astfel încât să ne fie de folos și să ne ajute să ne atingem obiectivele.

Noi, ca și ființe umane, pe cât suntem de simple, pe atât de tare ne complicăm viața. Am crescut sub sintagmele ‘lucrurile frumoase se obțin greu’; ‘în viață trebuie să lupți din greu ca să obți ceva’; ‘mulțumește-te cu ce ai’ s.a. Educația, ni se pare la fel de grea, complicată și nu pentru oricine. Dar lucrurile trebuie să se schimbe într-o bună zi. Lucrurile trebuie să ia o altă intorsătură, iar TU poți face ceva pentru tine în fiecare zi. TU poți să alegi să te educi, să înveți mai mult, să descoperi mai mult, să treci la un alt nivel, iar apoi să-i ajuți și pe ceilalți.

Astăzi poți învăța că mintea noastră poate fi educată! Mintea noastră poate fi îmblânzită! Mintea noastră poate să ne asculte și să ne conducă în direcția pe care noi o dorim. Până acum ea a fost lăsată să facă ce vrea, să gândească ce vrea, să ne conducă comportamentele, să contribuie la apariția consumului de alcool, să petrecem cât mai mult timp pe telefon fără niciun rost, să consumăm alimente nesănătoase s.a. Mai mult, ea este unul dintre principalii factori care conduc la apariția tulburărilor mentale.

Mintea noastră s-a comportat, și se comportă în continuare ca un copil răsfățat care nu are nicio regulă, nicio conduită, nicio etică. Însă, trebuie să acceptăm faptul că ea trebuie educată, ca ea trebuie să învețe anumite reguli – și aici nu e vorba de a o controla.

Ce sunt gândurile?

   Gândurile e acea voce ‘din capul nostru’ care ne spune diverse lucruri. Acele diverse lucruri, sunt de cele mai multe ori negative. Ne spune lucruri de genul ‘tu nu poți să faci lucru X’; ‘tu nu ai să reușești’; ‘O să te faci de râs’; ‘ceilalți o să te judece’; ‘e periculos să faci lucru X’; ‘ceva rău se va întâmpla’ s.a. Tot la categoria de gânduri de încadrează și amintirile, regulile, cognițiile preluate de la ceilalți, imagini, scenarii pe care le facem referitor la viitor s.a. Atunci când vorbim de gânduri, ne referim la toate aceste lucruri.

   Gânduri apar adesea ca un musafir nepoftit și pe nepusă masă. Apar în momentele în care avem cea mai mare nevoie ca ele să ne ajute și nici decum să ne încurce. Gândurile sunt dezorganizate și creează un haos în interiorul nostru. Adesea ele sunt cele care ne blochează din a spune lucruri, din a face lucruri noi, din a crea relații, din a ieși din rutina zilnică s.a.

   Dar pentru a ajunge să conștienzăm gândurile noastre, e necesar să identificăm ce ne spune mintea în anumite momente. Adesea întâlnesc în ședințele de psihoterapie persoane a căror mintea parcă nu le mai spune nimic, parcă este înghețată, parcă e blocată. Chiar dacă la prima vedere vă duce cu gândul că asta e un lucru bun și că a ajuns în etapa de iluminare, nimic mai greșit… Astfel de persoane atât de tare s-au luptat de-a lungul anilor cu controlarea gândurilor și cu comportamentul de a le evita, încât asta a ajuns obișnuință. Chiar dacă ele nu mai sunt neapărat conștientizate (din cauza comportamentelor dezadaptative de evitare) ele apar sub alte forme: obsesii, compulsii, lipsă somn, agitație în corp, stări de neliniște, consum de alcool, consum de droguri, certuri frecvente cu cei din jur, emoții intens negative s.a. Pentru astfel de persoane e necesară o bună perioadă din terapie doar pentru a ajunge la progresul de identificare a gândurilor.

   Alte persoane au așa multe gânduri negative încât nu mai reușesc să facă față activităților zilnice, nu se mai pot bucura de nimic, nu mai trăiesc deloc în momentul prezent și fac extrem de multe comportamente care îi îndepărtează atât de ei cât și de viața pe care doresc să o trăiască.

Ce se poate face?

   Partea bună a lucrurilor e că mintea și gândurile noastre pot fi educate, tratate, vindecate. Din păcate, nu punem preț pe creierul nostru și pe felul în care îl utilizăm zi de zi. Irosim energia lui în telefoane, în televizor, în discuții neîmportante, în consum de alcool s.a. Fiecare ar trebui să știe pentru el care sunt modurile dezadaptative în care își irosește energia creierului.

   Există metode și tehnici din psihoterapie care pot ajuta în ceea ce privește educarea creierului și a modului de gândurile. Tehnici care să te ajute în identificarea gândurilor, a îndepărtării de ele, a înțelegerii modului lui de funcționare, tehnici de centrarea atenției, meditații s.a. Există o serie de exerciții care te pot ajuta în acest sens. Important e doar să-ți dorești să știi mai multe și să fii bine!

   Pentru ajutor de specialitate în acest sens, precum și pentru programarea unei ședințe de psihoterapie, nu ezita să-mi lași un mesaj la adresa de mail office@andreealeder.ro sau la numărul de telefon 0740386688 (și WhatsApp). De asemenea, poți să-mi lași un mesaj aici și te voi contacta în cel mai scurt timp CONTACT

   De asemenea, curând voi organiza un curs care să te ajute și mai mult în ceea ce privește educarea minții și a gândurilor. Pentru a fi la curent cu desfășurarea lui și pentru a fi informat la zi cu detaliile aferente completează formularul din CONTACT, iar la mesaj notează ‘VREAU INFORMAȚII CURS EDUCAREA MINȚII UMANE’.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

This Post Has 2 Comments

  1. Ana-Maria

    Fratele meu a sugerat ca mi-ar placea posibil acest site. Avea perfecta dreptate. Aceasta trimitere chiar mi-a facut ziua. Nu va puteti imagina pur si simplu cat timp am petrecut pentru aceasta informatie! Multumesc!

Lasă un răspuns

Cu ce te pot ajuta?
Andreea Leder

Te voi ajuta să întelegi mai bine modul tău de gândire, de acțiune și de trăire a emoțiilor tale negative. Mai mult, îți voi oferi ghidaj pas cu pas în procesul de vindecare. Această luptă nu trebuie dusă de unul singur!

Postari Recente