De ce vrei să-i schimbi pe ceilalți și nu îi poți accepta așa cum sunt?

‘Vedem bârna din ochii ceilulalt, dar nu și din ochii noștri’ – vedem comportamentele problematice ale celorlalți, dar nu și ale noastre. Vedem ceea ce nu ne place la ceilalți, dar nu vedem ce nu ne place la noi înșine. Dacă v-aș spune că ceilalți sunt doar o proiecție a ceea ce ești tu cu adevărat? Ai continua să procedezi la fel cu ei? Ai continua să te ignori în continuare pe tine? Probabil că da. Probabil ai rămâne la fel și nu ai înțelege nimic. Sau… poate că nu. Eu sper la asta.

   Cele mai dese conflicte apar atunci când nu îi acceptăm pe ceilalți. Nu le acceptăm deciziile, comportamentele, stările, emoțiile, greșelile, felul lor de a fii s.a. Nu acceptăm absolut nimic. Și încercăm încontinuu să-i schimbăm. Să le spunem că nu așa se face, că ar trebui să procedeze altfel, că ar trebui să decidă altfel. Sau…încercăm în continuu să-i salvăm. Să facem lucruri în locul lor, să ne fie milă de ei, să ne pierdem pe noi doar pentru a-i înțelege pe ei și pentru a face să fie bine, să se simtă bine.

TOTUL! ABSOLUT TOTUL! ARE LEGĂTURĂ CU TINE ȘI NU CU EI!

   Atunci când nu acceptăm pe cineva, nu ne acceptăm pe noi. Atunci când vrem să schimbăm pe cineva, am vrea de fapt, să ne schimbăm pe noi. Atunci când vrem să salvăm pe cineva, am vrea defapt să ne salvăm pe noi, dar nu știm cum să facem asta.

Totul are legătura cu noi. Ceilalți ne ajută să vedem asta. Să vedem părțile întunecate din interiorul nostru pe care încercăm atât de bine și atât de tare să le ținem ascunse. Ascunse de ceilalți, ascunse de noi… Părți întunecate din interiorul nostru de care nici măcar nici noi nu sunt conștienți. În contact cu ceilalți poți să te cunoști mai bine pe tine. Să cunoști aceste părți, să le accepți, să le scoți la lumină și să le eliberezi.

DACĂ O CONSIDERI PE MĂRIUCA EGOISTĂ, ȘI TRANSMIȚI SENTIMENTE NEGATIVE CĂTRE EA = AI ȘI TU O PARTE EGOISTĂ ÎN INTERIORUL TĂU PE CARE O RESPINGI ȘI NU O ACCEPȚI

   Înțelegem mult mai bine prin povești și prin exemple. Să presupunem că ai o prietenă pe nume Măriuca. Vrei să ieși cu ea la o cafea spunându-i că ești supărată și că ai vrea să povestești cu ea. Ea îți transmite că ar vrea să petreacă timp cu ea și să citească o carte în acest timp – avea programată această activitate și îți dorește mult să facă asta (luați exemplu ca atare, dar încercați să identificați experiențe proprii din viața voastră). Tu te superi în acel moment. Poate areți asta sau poate închizi elegant apelul și îi spui, cu un zâmbet fals, ‘Este în regulă. Te înțeleg’. După ce ai închis apelul, dacă faci puțin liniște, ai putea să-ți auzi gândurile din mintea ta care pot spune ‘e o neserioasă…  Nu îi pasă de mine… Serioss.. acum e mai importantă o carte decât mine….Lasă că data viitoare am să procedez și eu la fel…. Este o EGOISTĂ și se gândește doar la ea’.

ESTE VORBA DESPRE MĂRIUCA SAU DESPRE TINE ÎN ACEST EXEMPLU?

Despre Măriuca… poate striga partea din tine care vrea să fugă de durere. Da, Măriuca într-adevăr poate a fost egoistă, respectându-se pe ea și alegându-se pe ea, chiar în momentul în care tu aveai nevoie de compania ei. Toată supărarea, toate stările care s-au activat în interiorul tău atunci când ai auzit răspunsul ei, toate gândurile care ți-au trecut prin minte, sunt ale tale și nu ale ei.

În această situație e mult mai ușor să o acuzi pe ea, să o critici, să o judeci… în loc să observi ce simți tu, de ce tu simți asta, de ce te-ai supărat, de ce o consideri atât de tare egoistă și de ce nu poți să accepți decizia ei.

DE CE E DIFICIL SĂ ACCEPTĂM ALEGERILE CELORLALȚI?

Dacă ai sta să analizezi, poate în această situație te-ai simți respinsă, abandonată, nu suficient de bună, neimportantă s.a. Poate apar emoții ca furia, tristețea. Poate apar modificări/ senzații în interiorul corpului tău pe care încerci să le ignori. Și pentru ca meniul să fie și mai complet, se aproprie valul de gânduri negre care întăresc aceste convingeri.

Toate acestea sunt mai dificil de gestionat, de tolerat, de înțeles, de le acceptat. Ai începe să lupți cu ele, să conștientizezi că ele îți aparțin, că fac parte din interiorul tău și că trebuie să faci ceva pentru a le accepta, pentru a le înțelege și pentru a vindeca aceste părți.

Așa că, decât să experimentez toate aceste stări și să încep să fac ceva cu ele, e logic să credem și să acționăm în direcția că celălalt e de vină, celălalt nu a acționat corect…

ACȚIONEAZĂ INTELIGENT

Folosește-te de toate aceste experiențe pentru a te cunoaște pe tine, pentru a observa ce simți, de ce simți asta, ce spune mintea ta și ce poți face astfel încât ca pe viitor să nu mai doară la fel de tare atunci când te confrunți cu astfel de situații.

Dacă nu ar fi oameni în jurul tău, nu ai înțelege nimic despre tine.

Dacă nu ar fi oameni care să activeze ceva în interiorul tău, poate nu ai face schimbări și ai continua să rămâi în bula ta.

Scopul nu este de a evita oamenii, de a fugi de ei.

Scopul este de a învăța ceva despre tine din toate aceste experiențe.

Fiecare trebuie să-și trăiască propria experiență.

Fiecare om are dreptul de a alege, de a acționa așa cum simte el la momentul respectiv.

Lăsa-ți oamenii să-și trăiască experiența lor.

Tu, trăiește-și experiența ta și asumă-ți responsabilitatea pentru asta.

Tu, învață, cere ajutor, dezvoltă-te, cunoaște-te, crești, lasă în urmă și pleacă atunci când simți că nu mai rezonezi cu persoana pe care încerci astăzi să o schimbi. Dar pleacă doar după ce ai înțeles și vindecat anumite lucruri – nu înainte.

Ascultă-te pe tine și du-ți întreaga atenție pe tine.

Nu e nimic că nu știi cum să faci asta. Nimeni nu s-a născut învățat. Totul se învață. Așa cum ai învățat să mergi, la fel se învață și aceste lucruri.

Important este să nu te oprești, să nu renunți și să știi să ceri ajutor.

Cu drag,

Andreea LEDER

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Cu ce te pot ajuta?
Andreea Leder

Te voi ajuta să întelegi mai bine modul tău de gândire, de acțiune și de trăire a emoțiilor tale negative. Mai mult, îți voi oferi ghidaj pas cu pas în procesul de vindecare. Această luptă nu trebuie dusă de unul singur!

Postari Recente