Pașii care te vor conduce în Lumea Ta Interioară

9 recomandări care te ajută să te conectezi la tine, la lumea ta interioră! Interiorul tău este al tău! Nu al vecinului, nu al partenerului, nu al societății, nu al părinților tăi. Este al tău și ține doar de tine să te conectezi cu el și să vezi ce este în interiorul tău. Înainte de a citi mai departe, fă o pauză și răspunde-ți cât mai sincer: ce cred eu că înseamnă ‘lumea mea interioară’; ‘când am făcut ultima dată o vizită în acest loc?’; ‘când am făcut curat ultima dată sau schimbat ceva în interior’.

Majoritatea oamenilor, dacă vor răspunde sincer poate că habar nu au ce înseamnă sau ce reprezintă lumea lor interioară.

Este mult mai ușor să fugim înspre exterior (Social Media, mâncat compulsiv, alcool, TV, Netflix, prieteni s.a.) decât înspre interiorul nostru. De ce?

Pentru că atunci când privim înspre interior, putem vedea lucruri care nu ne plac, emoții/trăiri/situații din trecut care trebuie vindecate, lucru care ne creează și mai multe stări negative. Sau, nivelul anxietății se ridică și atunci am face orice doar să oprim aceste stări. Sau, poate pur și simplu nu știam că eu trebuie, că pot sau că sunt responsabil/ă de a mă conecta cu lumea mea interioară.

Te voi ajuta să-și ușurezi procesul, iar urmând pașii de mai jos, vei putea să te conectezi cu interiorul tău.

  1. Înțelege importanța procesului. Tu cu tine vei rămâne până la finalul vieții. Ce relație vrei să ai tu cu tine până în acel moment? Una bazată pe încredere, siguranță, apropriere, iubire sau o relație bazată pe respingere, ură, luptă, critică? Dacă ai ales prima variantă, ai ales înțelept. Dacă te regăsești în a doua situație, așa cum se regăsesc majoritatea oamenilor, conștientizează asta și e important să știi că, cu procesul de vindecare interioară, vei putea trece în cealaltă tabără.

Este important să înțelegi că ceea ce este în interiorul tău îți aparține, iar alegând să fugi încontinuu de tine nu face nimic altceva decât să-ți înrăutățească sănătatea ta mentală. Stai pentru câteva minute și reflectează la toate acestea și încearcă să-ți răspunzi cât mai sincer la întrebarea de mai sus.

2. Ai răbdare cu tine. Cuvântul răbdare în Era noastră se poate încadra în curând în dicționarul SF. Vrem totul rapid, totul acum, vindecarea noastră să fie făcută peste noapte și fără a depune prea mult efort dacă se poate. Lucrurile nu stau deloc așa atunci când vine vorba de munca cu interiorul nostru. E important să ai răbdare.

3. Fi blând cu tine însuți. Suficient de mult timp te-ai tratat cu critică, ai fost exigent/ă cu tine, ai tras de tine, te-ai pedepsit s.a. Acum e momentul să-ți îmbunătățești abilitățile în această privință și să începi să te tratezi cu blândețe, autocompasiune, iubire, blândețe, calmitate. Dacă nu tu, atunci cine? Da, e dificil să facem asta atunci când avem atât de multe lucruri nerezolvate cu noi înșine, regrete, greșeli s.a. Dar și dacă îți amintești astăzi că poți fii blând/ă cu tine însuți atunci când vine vorba de a munci cu interiorul tău, ai făcut deja un pas în direcția potrivită.

4. Gândurile tale sunt… gânduri. În pașii următori ne vom axa puțin atenția asupra gândurilor. Gândurile sunt acele lucruri care frecvent trec prin capul nostru :)) Da, știu sună cam ciudată exprimarea. E acea voce din interiorul nostru care ne spune diverse lucruri. Dacă nu ai muncit în legătură cu ea, dacă nu ți-ai înțeles tiparele de gândire și de unde provine acesta, atunci, la fel ca și la majoritatea persoanelor, mintea este orientată mai mult înspre partea negativă și vede mai mult rău decât bine.

Gândurile nu sunt doar acele cuvinte, fraze, pe care, dacă suntem puțin atenți le putem auzi. Gândurile sunt amintiri, credințe, reguli, imagini, vizualizări s.a. Cu ajutorul gândurilor, a minții noastre, vedem și interpretăm lumea din jurul nostru precum și pe noi înșine. E ca și cum am avea niște ochelari pe ochi, iar cu ajutorul lor, vedem lumea exterioară. La fiecare persoană acești ochelari diferă. Unii pot vedea în jurul lor totul răutate, critică, rău, dispreț, iar alte persoane pot vedea lumea într-o lume mult mai pozitivă. Depinde de ochelarii pe care tu îi ai. Acești ochelari nu i-ai ales tu. Nici nu poți să-i dai jos așa de ușor. Acești ochelari s-au format încă de când tu erai o celulă în burtica mamei și au continuat să se dezvolte pe parcursul vieții. Da, ochelarii tăi pot fi schimbați. Însă doar prin multă muncă interioară.

Există persoane cărora le este dificil, aproape imposibil să-și conștientizeze gândurile. Asta deoarece fug incontinuu de ele, încearcă să le controleze și sunt într-o stare de evitare.

5. Observă gândurile tale. O etapă extrem de importantă din procesul de conștientizare constă în faptul că noi avem capacitatea doar de a ne observa gândurile. Prin simplu fapt că îmi adresez întrebarea ‘Ce spune mintea mea în acest moment?’ eu pot să-mi observ gândurile. Chiar dacă în unele momente e neplăcut, chiar dacă îmi vine să fug, chiar dacă nu-mi place ceea ce aud, eu pot doar să le observ.

Adesea le spun oamenilor cu care lucrez, precum și mie însumi, să încerce să-și activeze acea parte de curiozitate. Ca și cum ar cunoaște un lucru nou pentru prima dată. Ca și cum l-ar vedea pentru prima dată. Să fie curioși despre cum sunt ei și despre cum și ce este în interiorul lor. Așa putem proceda și cu gândurile noastre. Să fim curioși ce spun ele.

6. Observă ce se întâmplă în corpul tău. Corpul tău ne dă senzații, reacții sau intră în anumite stări atunci când ne confruntăm cu anumite situații (și nu numai). Poate într-o stare de frică îți dă palpitații, apare un nod în gât, cap înfundat s.a. Poate atunci când te simți atacat/ă intră într-o stare de încordare, ochii se măresc, stomacul doare s.a. E important să observi cum reacționează corpul tău în diferite situații.

Toate acestea fac parte din procesul de conștientizare.

Pentru a vindeca ceva, trebuie mai întâi să conștientizi ce anume trebuie vindecat.

7. Observă-ți emoțiile/ stările. Observă ce emoții trăiești în diferite situații. Observă chiar și ce emoții te cuprind când citești aceste rândurile. Ce stări trăiești când partenerul tău întârzie să apară acasă. Dar când copilul se îmbolnăvește? Dar când te gândești la viitor? Încetează să mai fugi de emoțiile tale. Observă-le cu maximă curiozitate. Tot timpul să ai în minte întrebarea ‘Ce simt în acest moment’?

8. Renunță la luptă sau fugă. Adesea intri fie în modul în care vrei să lupți cu gândurile, cu senzațiile, cu emoțiile tale, fie fugi de ele. Vrei să uiți trecutul. Vrei să crezi că el nu are un impact asupra ta. Vrei să lupți cu tot ceea ce s-a întâmplat. Îți urăști mintea și crezi că dacă nu ar fi aceste gânduri viața ta ar arăta altfel, tu ai arăta altfel, tu ai acționa altfel. Fugi de tot. Fugind de gândurile, de emoțiile, de stările tale fugi de tine într-un mod care poate doar să-ți accentueze starea ta mentală.

Ceea ce nu înțelegi tu este că toate acestea sunt pentru a ajuta la evoluția ta, pentru a te apropria mai mult de tine, pentru a te cunoaște mai mult pe tine.

9. Cere ajutor! Nimeni nu s-a născut învățat. Noi nu am fost învățați și nu am avut sprijinul emoțional și psihic pentru a ajunge niște adulți sănătoși (emoțional și psihic vorbind) și vrând, nevrând am ajuns să avem traume, să avem tipare de gândire negative, să ne sabotăm viața și să alegem să trăim greu.

Sper din suflet să-ți fie de folos toate aceste câteva recomandări pe care să le faci. Aș fi profund recunoscătoare dacă ai lăsa un comment sau un mesaj prin care să-mi spui cum ți s-a părut, dacă îl consideri util sau nu, și ce ai vrea să mai auzi/citești în continuare pentru a te ajuta și mai mult să te înțelegi pe tine, să te cunoști pe tine și să poți să te dezvolți.

Cu drag,

Andreea LEDER

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Cu ce te pot ajuta?
Andreea Leder

Te voi ajuta să întelegi mai bine modul tău de gândire, de acțiune și de trăire a emoțiilor tale negative. Mai mult, îți voi oferi ghidaj pas cu pas în procesul de vindecare. Această luptă nu trebuie dusă de unul singur!

Postari Recente