Cinci pași pentru a te conecta la momentul prezent

Ți se întâmplă și ție adesea să-ți surprinzi mintea ‘pierdută’ și că mai mereu rătăcește fie în trecut, fie în viitor, și că e cât mai puțin activă la momentul prezent?

Te surprizi adesea ‘prins/ă’ în amintirile neplăcute care au avut loc în trecut și încerci să găsești tot timpul o explicație pentru ce s-a întâmplat? Sau scenariile catastrofale referitoare la viitor îți acaparează o bună parte din timp? Indiferent că te regăsești în una sau în ambele situații, află că mintea ta poate fi educată astfel încăt să fie cât mai mult conectată la momentul prezent.

Mintea noastră are rolul de a ne proteja de eventualele pericole și de a ține în siguranță. Doar că, de cele mai multe ori, deși are intenția de a lucra în folosul nostru, mai mult ne blochează, ne ține în loc, ne face să ne îngrijorăm și cel mai mult, ne face să pierdem contactul cu momentul prezent.

Tocmai din acest motiv ea are nevoie de ajutorul nostru și află că mintea noastră poate fi reeducată astfel încât să ne ajute.

Cinci pași pe care să-i urmezi pentru a te conecta la momentul prezent!

  1. Conștientizează momentul în care simți că mintea ta e pierdută în gânduri care te conduc fie în trecut, fie în viitor;
  2. Denumește acest moment. Găsește o denumire pe care să o utilizezi de fiecare dată când simți că mintea ta rătăcește. Spre exemplu ‘mintea care rătăcește’; ‘ooo.. iarași te-am pierdut și ai plecat în trecut’; ‘mintea călătoare’ s.a. Indiferent de ce denumire îi oferi găsești una care e potrivită ție și care îți reamintește acest proces.
  3. Încetează să te lupți cu mintea ta! Judecata, critica, frustrarea asupra minții nu face nimic altceva decât să agraveze situația. Observă aceste gânduri, acest moment al minții care rătăcește, și adu-ți mintea în momentul prezent. Cum? Practicând pasul 4 și 5.
  4. Folosește-te de cele cinci simțuri pentru a te conecta cu momentul prezent. Cele cinci simțuri sunt: văz, auz, miros, gust și simțul tactil. Spre exemplu, uită-te în jur și centrează-ți întreaga atenție pe cinci lucruri care le vezi în jur. Și/sau centrează-ți întreaga atenție pe 2-3 sunete pe care le auzi. Și/sau centrează-ți atenția pe cum se simte corpul tău, sau savurează ceva și întreaga atenție să-ți fie centrată pe papilele gustative s.a.
  5. Respiră adânc și profund de câteva ori și centrează-ți atenția pe lucrul pe care îl faceai anterior ca mintea să-ți rătăcească sau pe ceea ce ai tu de făcut.

Dacă ți s-a părut util acest articol, nu-l ține doar pentru tine! Împărtășește-l cu ceilalți distribuindu-l utilizând butoanele de social media de mai jos! Mulțumesc.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Cu ce te pot ajuta?
Andreea Leder

Te voi ajuta să întelegi mai bine modul tău de gândire, de acțiune și de trăire a emoțiilor tale negative. Mai mult, îți voi oferi ghidaj pas cu pas în procesul de vindecare. Această luptă nu trebuie dusă de unul singur!

Postari Recente