Ce faci atunci când nimic nu te mai motivează?

Există perioade în viață când nimic nu-ți mai face plăcere. Nici să-ți cumperi ceva, nici să mergi în anumite locuri, nici să desfășori anumite activități care îți fac plăcere. Unii ar numi asta depresie, dar aș vrea să identificăm care sunt barierele care te țin în această stare și ce să facem în astfel de situații.

Poate îți sună cunoscută și ție această imagine… Simți că ți-ai pierdut scopul și motivația. Nu mai înțelegi care este sensul vieții tale și ce ai de făcut. Te simți blocat/ă în propria viața, iar frica te poate ține în loc. Nu-ți permite să mai faci niciun pas… nici la stânga, nici la dreapta, nici înainte și nici înapoi. Pur și simplu te-ai blocat. Pur și simplu sunt momente în care îți pui întrebarea: ce-mi place să fac, ce mă motivează, de ce să fac mai mulți bani, să-mi doresc să ies din izolare, să depun eforturi în a face o schimbare. De ce toate acestea? Și realizezi că de fapt nu te mai motivează nimic, dar absolut nimic.

Și atunci ce e de făcut? Nici să stai așa nu vrei și nu-ți place, nici să aluneci și mai mult în această stare nu vrei pentru că știi cât de dificil îți va fi să te ridici din nou, dar nici să înaintezi parcă nu mai poți. Parcă ai obosit, ești epuizat/ă și nici nu înțelegi de ce trebuie să faci asta.

Îți spui că atunci când… vei fi mai bine, mai energic, mai frumos, mai bogat… vei acționa. Nu mai pica în această plasă! Acționează acum!

Amâni de la o zi la alta. Îți spui că de mâine voi face. Că mâine va fi mai bine. Îți spui că atunci când vei avea mai multe resurse o să faci tot ce ți-ai propus. Că atunci când o să slăbești… când o să ai mai multă energie…când o să mai vindeci din traume… când o să fie soare afară…când, când,când… Personalizează-ți această listă în funcție de ceea ce gândești tu.

Apoi începi să te judeci, să te critici, să-ți spui că nu ești în stare, să te pedepsești, să fi supărat/ă pe tine… Îți spui că tu nu ești ca ceilalți, că nimeni nu te înțelege, că viața ta e jalnică și că nu știi cum să mai ieși din asta. Și ghici ce.. de aici și până la depresie sau la anxietate nu mai este decât jumătate de pas.

Ce să faci atunci când îți pierzi motivația?

  1. Cunoaște care sunt valorile tale cele mai importate după care îți ghidezi viața. Dacă nu știi care sunt ele, hai la o ședință să le descoperim împreună și să facem un plan pe baza lor.
  2. Ghidează-te după aceste valori și fă acțiuni care sunt în concordanță cu ele. Dacă simți că nu știi, nu înțelegi, tot împreună putem reuși să facem asta.
  3. Fii pe invers! Da, ai auzit bine. :)) Aici facem referire la următorul aspect. Dacă mintea ta îți spune că nu poți, că nu reușești, că nu astăzi, că mâine… tu observă aceste gânduri, nu lupta cu ele și nici nu încerca să le eviți, și încearcă să faci inversul a ceea ce îți spune mintea ta. Fă acel lucru, oricât ar fi el de mic.
  4. Orice lucru măreț începe cu pași mici. Fă ceva. Doar fă și nu te lăsa pradă gândurilor și emoțiilor tale. Conștientiează că nimeni nu a schimbat lumea peste noapte, așa că nici tu nu te poți schimba peste noapte.
  5. Ieși din zona de comfort. Hai să ieșim din iluzia că viața asta nu este durere și că toate lucrurile trebuie să fie mirifice, roz și cu baloane colorate. Viața înseamnă durere, iar atunci când vine vorba de zona de comfort ține minte de la mine că există două tipuri de dureri: durerea schimbării sau durerea stagnării. În oricare dintre situații doare.
  6. Nu renunța. Chiar dacă ai eșecuri, nu renunța. Încearcă din nou și din nou până vei reuși.
  7. Amintește-ți că viața este o experiență care trebuie trăită și că fiecare situație cu care te confrunți, fiecare persoană care apare în viața ta, fiecare emoție care se activează în interiorul tău, face parte din procesul tău de evoluție.

Pentru orice situație cu care te confrunți, pentru orice fel de ajutor psihologic, nu ezita să-mi scrii fie la office@andreealeder.ro, fie pe WhatsApp/Telegram la 0040 740 386688.

Neapărat Follow pe Instagram: andreea_leder

Cu drag,

Andreea LEDER – Psihoterapeut

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Cu ce te pot ajuta?
Andreea Leder

Te voi ajuta să întelegi mai bine modul tău de gândire, de acțiune și de trăire a emoțiilor tale negative. Mai mult, îți voi oferi ghidaj pas cu pas în procesul de vindecare. Această luptă nu trebuie dusă de unul singur!

Postari Recente