Când și de ce să apelăm la psiholog?

Psychological help
În cultura noastră încă se asociază mersul la psiholog cu faptul că ai o problemă mentală gravă sau întâlnim credințe de genul ‘eu n-am nevoie de nimeni. Pot să mă descurc singur’. Mai grav e că, cozile la cabinetele psihiatrilor pentru medicamentație sunt tot mai mari.

Trecem prin perioade tot mai dificile ale omenirii. Pandemia, războiul și multe alte schimbări care au loc zilnic, ne pot destabiliza mental cu ușurintă în această perioadă. Persoanele cele mai vulnerabile sunt acelea care au încercat ani la rând să fugă de stările și sentimentele lor și care nu au făcut nimic pentru îmbunătățirea stării lor mentale. Dacă nici acum nu vor lua o decizie în acest sens, lucrurile se vor agrava din ce în ce mai mult.

Când trebuie să apelăm la psiholog?

Cel mai indicat e ca oamenii să apeleze la un specialist în sănătate mentală atunci când apar primele semne că ceva nu este în regulă: insomnie, stări intense de tristețe sau frică, dificultate în a lua orice decizie, stări de vinovăție, lentoare motorie sau agitație, schimbări în ceea ce privește alimentația, atunci când nu mai simt nimic, atunci când simt că viața lor nu mai are niciun sens s.a.

De asemenea este recomandat să apeleze chiar și atunci când simt că ceva nu este în regulă cu ei. Când simt că în lumea lor interioară este haos și agitație, atunci când relațiile cu cei dragi sunt conflictuale, atunci când nu știu ce să facă din punct de vedere profesional, atunci când pur și simplu își doresc să se dezvolte personal, să se cunoască mai bine și să trăiască o viață plină de sens și semnificație.

E obligatoriu să se urmeze sedințe de psihoterapie și în urma unei vizite la un medic psihiatru, cu atât mai mult dacă au început să urmeze un tratament medicamentos.

La psiholog trebuie să apelați chiar și atunci când mai multe persoane apropiate vă spun că nu vă înțeleg, că e ceva în neregulă cu dumneavoastră și că ar fi bine să discutați cu un specialist referitor la starea pe care o aveți.

Traumele din copilărie, cum ar fi sentimentul că nu ești iubit, acceptat, validat sau dacă trăiești tot timpul într-o stare de suspiciune și crezi că ceilalți îți pot face rău, dacă simți că ești dependent/ă de alte persoane atât din punct de vedere fizic, material cât și sentimental, dacă ai sentimentul că nu te poți descurca singur/ă și multe alte lucruri care nu te fac să te simți ca o persoană întreagă – și atunci e necesar să te adresezi unui psiholog.

Unui psiholog poți să te adresezi în orice moment din viața ta în care simți că ai dificultăți. Cu ajutorul lui vei reuși să-ți înțelegi mai ușor modul de gândire, modul de reacție și cum să gestionezi partea emoțională. Nu ezita să faci asta atunci când ai nevoie.

De ce să apelăm la psiholog?

E necesar ca oamenii să apeleze la un psiholog pentru a vindeca sau doar pentru a-și îmbunătății starea lor mentală. Luând această decizie își pot salva ani din viața în care încearcă să-și rezolve problema de unul singur. Întotdeauna psihologul poate vedea situația dintr-o altă perspectivă, lucru care pot ajuta oamenii care apelează la el. Mai mult decât atât, într-un astfel de mediu persoana care apelează la servicii de specialitate se poate simți acceptată așa cum e fără a fi judecată și i se vor oferi intervenții psihologice de specialitate care vor corespunde nevoilor lor.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

This Post Has 2 Comments

  1. Bună ziua numele meu este Ionela sunt căsătorită de 16 ani ,am doi copii minunați de 15 respectiv 13 ani ,casa mea etc.Dar totuși nu înțeleg de ce nu îmi găsesc locul ,de ce nu sânt fericită, de parcă aș avea un gol în suflet și o tristețe continuuă.Totul a început de acum patru ani când ne-am cumpărat casă la sat nu știu dacă are vreo legătură cu asta dar de atunci sunt tot timpul tristă ,nu pot dormi bine noaptea,nu am poftă de mâncare etc.Am nevoie de ajutor pentru că nu știu ce să mai fac .

    1. Buna ziua! Revin in cursul zilei de astazi cu un raspuns pe mailul dumneavoastra! Cu drag, Andreea!

Lasă un răspuns

Cu ce te pot ajuta?
Andreea Leder

Te voi ajuta să întelegi mai bine modul tău de gândire, de acțiune și de trăire a emoțiilor tale negative. Mai mult, îți voi oferi ghidaj pas cu pas în procesul de vindecare. Această luptă nu trebuie dusă de unul singur!

Postari Recente