Igiena mentală și rutina înaintea somnului sunt extrem de importante. Consumul de cafea sau alte băuturi cu cofeină, utilizarea telefonului sau televizorului până adormim, ruminarea gândurilor sau mâncatul la ore târzii, ne pot influența starea noastră din timpul somnului. Încearcă și tu pentru o perioadă să urmezi aceste recomandări și observă cum te simți.
O mare parte din pacienții cu care lucrez îmi comunică că au probleme cu somnul. Fie adorm greu, fie se trezesc cu câteva ore mai devreme, fie chiar au atacuri de panică în timpul nopții. E extrem de important să menținem o igienă și o rutină înainte de culcare. Mai mult decât atât, e important să o repetăm în fiecare seară.
Așa cum pe parcursul zilei experimentăm o serie de emoții, gânduri, stări, situații, la fel se întâmplă și în timpul nopții. Experimentăm anumite stări care pot avea un impact negativ sau pozitiv asupra zilei care urmează. Nu ai observat că sunt dimineți în care te trezești mai bine dispus/ă? Sau dimineți în care parcă nu te-ai ridica din pat și te simți extrem de obosit/ă cu toate că ziua ta nici măcar nu a început. Te-ai gândit vreodată că aceste stări pot avea legătură și cu rutina ta înainte de somn? Poate că da, poate că nu. Urmărește câteva recomandări pe care poți să le încorporezi în rutina ta zilnică.
- Evită consumul alimentelor înainte cu 3-4 ore înainte de somn. Corpul nostru, mai ales sistemul nostru digestiv, are nevoie să intre în repaus înainte de a intra în starea de veghe. În caz contrar, el este nevoit să digere mâncarea în timpul nopții lucru care poate crea disconfort (chiar dacă nu e simțit la nivel conștient).
- Evită utilizarea dispozitivelor electronice cu cel puțin o oră înainte de somn. Lumina dispozitivelor (telefoane, laptop-uri, ipad-uri s.a.) influențează activitatea creierului. Îl face mai activ lucru care îngreunează apariția somnului. De cele mai multe ori aud ‘nu pot să adorm și stau și butonez telefonul până mă ia somnul’ – acest lucru poate dura chiar și câteva ore. Total greșit! Încearcă să înlocuiești dispozitivele cu o carte sau poți chiar asculta o muzică relaxantă până te cuprinde somnul.
- Fă duș înainte de culcare. Dușul e recomandat înainte de culcare. Pe lângă faptul că e important în igiena noastră, ajută și la purificare. De cele mai multe ori ne ajută și să ne calmăm atunci când vine vorba de o minte anxioasă sau stresată. Și mai recomandat e ca dușul să nu fie fierbinte ci apa să fie călduță sau chiar rece.
- Practică o scurtă meditație sau o rugăciune. Atât meditația cât și rugăciunea ne ajută să intrăm într-o stare de liniște, pace și de conectare cu noi înșine. Ele ajută în orice moment al zilei. Însă seara, înainte de culcare pot influența în sens pozitiv somnul. Când spunem meditație înainte de somn ne referim la cele de relaxare și nu care activează în interiorul nostru anumite emoții intense și de durată.
- Fă pace cu gândurile tale. De cele mai multe ori nu reușim să adormim din cauza gândurilor negative pe care le avem, din cauza problemelor pe care trebuie să le rezolvăm, din cauza anumitor situații pe care considerăm că nu le-am rezolvat cum trebuie s.a. Oricum în acel moment nu putem rezolva acele situații. Mai mult, doar ne crează o stare de neliniște. Poți pune pe hârtie toate situațiile care trebuie rezolvate, sau să notezi gândurile cele mai supărătoare și să-ți repeți în minte că a doua zi o să revi la ele și o să încerci să le rezolvi (ce se poate rezolva. Ce nu, e necesar să învățăm să renunțăm la ele).
Îți recomand să practici toate lucrurile menționate în fiecare seară pentru o perioadă de timp până să devină obișnuință. După 2-3 săptămâni urmărește și observă cum te simți. Dacă ai probleme mai grave cu somnul, iar recomandările de mai sus nu au efect, nu ezita să mă contactezi pentru a solicita ajutor de specialitate.
This Post Has 2 Comments
Multumesc!!
Sa fie de folos! 🙂